Selecteer een pagina

staand werken

Afwisseling is de sleutel

Iedereen weet dat de hele dag staan heel vermoeiend is, maar datzelfde geldt voor de hele dag zitten. Lange tijd iets in eenzelfde houding doen leidt tot fysieke klachten. Het is dan ook niet vreemd dat de meeste kantoren tegenwoordig zit-sta bureau’s als standaard aanbieden – afwisseling tussen zitten en staan zorgt namelijk voor een betere doorbloeding waardoor ook de hersenen meer zuurstof krijgen. Zo kan je je beter concentreren en optimaler presteren wat weer leidt tot vitale en tevreden werknemers.

Hoe creëer je een zit-sta omgeving thuis?

Iedereen heeft een ander thuis, dat is dus veel lastiger in te richten dan een kantoorpand. Om te beginnen is het dan handig te weten wat de mogelijkheden zijn. Hieronder een 3-tal situaties om zit-sta werken ook thuis te realiseren:

  1. Heb je een aparte werkkamer? Kijk dan of je voldoende ruimte en budget hebt om een ergonomische werkplek net als op kantoor te realiseren. Dat betekent een goed ondersteunende bureaustoel met een in hoogte verstelbare tafel. Deze tafels zijn elektrisch of handmatig (ook wel met een slinger genoemd) in hoogte te verstellen. Let op: niet alle bureaus kunnen tot stahoogte worden aangepast en zorg dat het gemakkelijk gaat.
  2. Heb je een vaste plek in huis waar je werkt maar deze ruimte wordt ook voor andere bezigheden ingezet? Dan is een groot bureau waarschijnlijk niet wenselijk. Overweeg een verplaatsbare zit-sta verhoger met los toetsenbord. De zit-sta verhoger is eenvoudig op een gewone tafel te plaatsen, snel in elkaar te zetten en neemt weinig ruimte in. Zo kan je toch makkelijk afwisselen en comfortabel zittend als staand werken.
  3. Werk je de ene keer bijvoorbeeld aan de keukentafel en de andere keer op de slaapkamer? Kijk dan of je in ieder geval een los toetsenbord en muis beschikbaar hebt. In combinatie met een laptopstandaard kan je deze in ieder geval goed op ooghoogte zetten zodat je niet te veel voorovergebogen zit. Om staand te werken kan je een plekje in huis vinden, zoals een boekenkast, waar je je laptopscherm op kan plaatsen. Of probeer ook een zit-sta verhoger, deze kan op heel veel plaatsen staan en is makkelijk op te bergen. Als laatste mogelijkheid zorg dat je met behulp van een bluetooth koptelefoon in ieder geval lopend kan deelnemen aan vergaderingen. Zo bouw je ook meer afwisseling in je dag.

Aanvullende tips voor staand werken

Mocht je nog niet gewend zijn om staand te werken, maar wil je het wel proberen omdat je van de hele dag zitten ook niet vrolijk wordt? Hou dan deze tips in de gaten:

  • Begin met een aantal taken staand uit te voeren, zoals telefoneren of overleggen.
  • Bouw de tijd die je staat langzaam op, in het begin kan je het als extra vermoeiend ervaren omdat je niet gewend bent rechtop te typen.
  • Hou rekening met het type werk dat je doet, vergaderen, telefoneren en mails beantwoorden kan prima staand. Voor hoge concentratie of precisiewerk is het wellicht comfortabeler om erbij te zitten.
  • Mocht je het lastig vinden om regelmatig te gaan staan, overweeg dan om een alarm op je telefoon in te stellen die je om de 50 minuten eraan herinnert in beweging te komen.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via WhatsApp of mail naar info@homeofficeshop.nl – we helpen je graag met de juiste keuze!

0 Reviews

Write a Review